Το πραγματικό γαλλικό μπριός, ένα ζυμάρι με κλασική μαγιά αρτοποιίας, εμπλουτισμένο με βούτυρο και αυγά, διακρίνεται για την ιδιαίτερα λεπτή κρούστα του και το τρυφερό εσωτερικό: μας ξετρελαίνει.
Όμως, όσο ιδιαίτερο και αν είναι το μπριός, το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με το κρουασάν που χρησιμοποιεί ζυμωτή σφολιάτα, δεν είναι δύσκολο να το φτιάξουμε. Εδώ θα βρείτε τη συνταγή μας: σας παρέχουμε τις απαραίτητες οδηγίες, από τη ζύμωση και τη δημιουργία του σχήματος μέχρι το σωστό ψήσιμο.
Το μυστικό για να φτιάξετε ένα υπέροχο μπριός; Σχεδόν όλα, έγκεινται στη σωστή ενσωμάτωση του βουτύρου στο ζυμάρι (εξάλλου, η πρότασή μας, σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ζυμωτήριο, είναι να ζυμώσετε και με το χέρι, αφήνοντας όμως το ζυμωτήριο να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς).
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Υλικά για περίπου 20 μπριός
250 γρ. αλεύρι Μανιτόμπα (το αλεύρι Μανιτόμπα είναι ιδανικό για να φουσκώσει όμορφα η ζύμη, χάρη στο υψηλό ποσοστό γλουτένης που περιέχει σε σύγκριση με το αλεύρι σίτου).
250 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο
25 γρ. νωπής μαγιάς (ή 9 γρ. ξηρής μαγιάς)
150 γρ. γάλα
170 γρ. ζάχαρη
2 ολόκληρα αυγά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα.
- Ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, το οποίο είναι σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια μαζί με τα αυγά.
- Ξεκινάμε το ζύμωμα προσθέτοντας σταδιακά το γάλα.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5 λεπτά
- Ρίχνουμε στο ζυμωτήριο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα: ζυμώνουμε για άλλα 7-8 λεπτά μέχρι το ζυμάρι να αποκτήσει μια λεία και ελαστική υφή.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και σχηματίζουμε δύο μπαλίτσες.
- Βουτυρώνουμε δύο πλαστικούς περιέκτες και αφήνουμε τις μπαλίτσες ζύμης να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν για δύο ώρες.
- Με έναν πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι μέχρι να έχουμε έναν κύκλο διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών: το κόβουμε σε 8 ίσα μέρη με έναν τροχό κοπής.
- Προσθέτουμε τη γέμιση μαρμελάδας ή σοκολάτας.
- Με ένα πινέλο βρέχουμε τις μύτες των μπριός με λίγο νερό (έτσι, τα μπριός δεν θα ανοίξουν μετά που θα τους δώσουμε το σχήμα).
- Τα τυλίγουμε ένα-ένα ξεκινώντας από το πιο φαρδύ μέρος και τα βάζουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
- Τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη για να μην κάνουν κρούστα και τα αφήνουμε 3-4 ώρες να φουσκώσουν (θα διπλασιαστούν σε όγκο).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Εν τω μεταξύ αλείφουμε την επιφάνεια των μπριός με κρόκο αβγού που έχουμε αραιώσει με γάλα.
- Ψήνουμε στους 180 °C για περίπου 15 λεπτά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν, κατά προτίμηση σε μια σχάρα.
- Αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες ένα μέρος που δεν έχει ρεύματα αέρα και θερμοκρασία υψηλότερη από 25 °C (π.χ. σε σβηστό φούρνο).