Την κατανάλωναν οι Ετρούσκοι και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι. Η «panis focacius» (από το λατινικό panis = ψωμί, focus = φωτιά) είναι ένα γνωστό και αγαπημένο έδεσμα στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Η φοκάτσια έγινε γρήγορα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας στην παραδοσιακή κουζίνα. Τι είναι η φοκάτσια; Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα επίπεδο ψωμί του οποίου η επιφάνεια, πριν από την τελευταία ζύμωση, αλείφεται με λάδι. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές: με απλό ελαιόλαδο, με δεντρολίβανο, με τυριά, με ντοματίνια ή με κρεμμύδι.
Σήμερα μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το ζυμωτό θαύμα τόσο μόνο του ως σνακ όσο και ως εξαιρετική εναλλακτική ενός πλήρους γεύματος.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Υλικά για περίπου 2 μεγάλες φοκάτσιες
Βιολογικό αλεύρι Μανιτόμπα (αυτό το είδος αλευριού επιτρέπει στο ζυμάρι να φουσκώνει ιδιαίτερα, τόσο πολύ που όλοι το χρησιμοποιούν όλοι οι πιτσαδόροι κατά την παρασκευή του ζυμαριού τους).
φρέσκο βιολογικό παστεριωμένο γάλα
βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
ζάχαρη
νερό
ξηρή βιολογική μαγιά
Ζυμάρι
800 γρ. βιολογικό αλεύρι μανιτόμπα
200 γρ. φρέσκο βιολογικό γάλα
100 γρ. βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
40 γρ. αλάτι
40 γρ. ζάχαρη
80 γρ. ξηρή βιολογική μαγιά
700 γρ. νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ζυμωτήριο (ή ζυμώνουμε με το χέρι σε μια πλάκα ζαχαροπλαστικής ή σε μεγάλο μεταλλικό δοχείο), εκτός από το αλάτι, και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το αλάτι μετά από 10 λεπτά.
- Ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να αποκτήσει μια λεία και στεγνή υφή, μέτρια προς απαλή, και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε κομμάτια των 30 γρ., τα στρογγυλεύουμε και τα τοποθετούμε στα ταψί.
- Μετά από περίπου 10 λεπτά, αλείφουμε τα κομμάτια με λάδι και τα πιέζουμε με τα δάχτυλά μας.
- Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 60 λεπτά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200-230 °C για 15 λεπτά.